Pierwsze ciepłe dni.
Pierwsze ciepłe dni.

Wbrew pozorom nie jest to trudne i niekoniecznie musimy używać do tego drogich preparatów dostępnych w sklepach bądź aptekach. Takim sprawdzonym i stosowanym już przez nasze babcie sposobem są zioła. Dysponujemy kilkoma rodzajami ziół, które dosyć skutecznie odstraszają kleszcze.

Lawenda suszona, a właściwie jej woń, odstrasza nie tylko kleszcze, ale także muszki i pchły. Wyłożona w szafie skutecznie odstraszy także mole.

            Kleszcze unikają zapachu i gorzkawego smaku szałwii.

Powszechna w naszych domach mięta pieprzowa, której napar działa kojąco i leczniczo w przypadku problemów żołądkowych, również zniechęca kleszcze do ukąszeń.

Suszony eukaliptus działa podobnie jak mięta, odstraszając kleszcze.

Rozmaryn możemy użyć nie tylko jako przyprawę do grillowanych potraw, szczególnie mięsnych, ale jego działanie poprawiające naszą koncentrację, działa zupełnie odwrotnie na kleszcze, które bardzo skrupulatnie będą omijać aromaty rozmarynu.

Także tymianek, którego również możemy użyć do grillowania, szczególnie ryb, drobiu i warzyw, skutecznie odstrasza nie tylko kleszcze, ale również i inne owady.

Wrotycz jest zielem, które poprzez zawartość substancji toksycznej, jaką jest tujon, można wykorzystywać tylko zewnętrznie. Za to, w odstraszaniu owadów (nie tylko kleszczy) jest bardzo skuteczny. Pamiętajmy jednak, że stosując napary z wrotyczu musimy zachować szczególną ostrożność.

Ale w tym miejscu powstaje pytanie jak tych ziół użyć, żeby ich działanie było maksymalnie skuteczne. Sprawa jest banalnie prosta i łatwa do wykonania. Każde z wymienionych ziół (osobno) możesz zaparzyć w małej ilości wody i odstaw na ok. godzinę. Im więcej użyjesz suszu ziołowego, tym preparat będzie mocniejszy. Po wystudzeniu naparu, dodaj trochę soku wyciśniętego z cytryny, przelej go do atomizera i przed wyjściem z domu dokładnie spryskaj ciało. Do każdego z tych naparów, przed zaparzeniem można dodać jeden lub dwa goździki albo trochę goździków zmielonych i zaparzyć razem. Aromat goździków również działa odstraszająco na te małe podstępne pajęczaki. Takimi domowymi preparatami, można również chronić naszych czworonożnych przyjaciół.

Spryskajmy ich sierść bardzo dokładnie, pamiętając, aby omijać nos i oczy psa lub kota. Jednak dodatkowo, aby nie dawać kleszczom zbyt wielu okazji do ataku, starajmy się tak planować nasze wyprawy lub spacery, aby miały one miejsce w godzinach południowych. Kleszcze największą aktywność wykazują rano i w późnych godzinach popołudniowych. Dodatkowo starajmy się chodzić środkiem ścieżek, z daleka od traw i krzaków rosnących na ich obrzeżach i wtedy, kiedy już obeschnie poranna rosa. Zakładajmy na siebie jasne ubrania, które pozwolą nam w porę zobaczyć kleszcza i usunąć go, zanim jeszcze nas ukłuje. Na spacery i wyprawy w teren zakładaj ubrania z długim rękawem i długimi nogawkami. Pomoże to dodatkowo chronić się przed ich ukąszeniem. Pomimo stosowania środków ostrożności pamiętajmy, aby zawsze po takim spacerze dokładnie obejrzeć swoje ciało, nasze dzieci i zwierzęta w poszukiwaniu miejsc, gdzie kleszcz mógłby nas jednak ukąsić. Zanim kleszcz nas ukąsi, najpierw szuka miejsc na naszym ciele gdzie naskórek jest cienki i bywa lekko wilgotny. Są to głównie pachwiny, zgięcia kończyn (np. pod kolanem lub w zgięciu łokciowym), pachy, miejsca na granicy włosów lub miejsca za uchem, wokół brzucha i piersi.

Skoro już jesteśmy chronieni przed ukąszeniem owadów, możemy pozwolić sobie na trochę relaksu, organizując dla rodziny i znajomych, np. przyjęcie na świeżym powietrzu. Chyba mało jest osób, które nie lubią zjeść czegoś pysznego z grilla, sałatki ze świeżych sezonowych warzyw i popić tego napojem chłodzącym, niekoniecznie gazowanym lub zawierającym procenty.

Przygotowując ulubione mięsa lub warzywa z grilla pamiętajmy o ziołach, które dodadzą potrawom nie tylko aromatu i poprawią ich smak, ale też poprawią ich strawność. Czego użyjemy do przyprawienia potraw, zależy tylko od nas, naszych upodobań smakowych i naszej inwencji. Jeśli jednak nie wiemy czego użyć lub nie mamy czasu na zastanawianie się jakich przypraw użyć, zawsze możemy skorzystać z gotowych mieszanek ziołowych, skomponowanych z naturalnych składników bez dodatku konserwantów i polepszaczy smaku. Wybór jest ogromny. Do różnego rodzaju mięs z grilla, w zależności, na jakiego rodzaju smaki i aromaty mamy chęć, możemy sięgnąć po Przyprawę barbecue, Przyprawę do grilla, pełną aromatu Przyprawę do mięsa mielonego na grill, czy Przyprawę do szaszłyka drobiowego oraz Przyprawę do drobiu na grill lub Przyprawę do białej kiełbasy na grill. Amatorzy bardziej pikantnych potraw, docenią Przyprawę Kurczak Piekielny, Przyprawę Harissa lub Pieprz ognisty. Czubryca biała, czerwona lub zielona, z powodzeniem mogą być również użyte do przyprawienia sałatek warzywnych. Dla tych którzy chcieliby spróbować smaków z innych zakątków świata, można polecić Chmeli Suneli (smaki i aromaty Gruzji), Przyprawę do kebabu i Przyprawę Kofta (smaki i aromaty północnej części basenu Morza Śródziemnego), Przyprawę Grecką.

Żaden porządny posiłek przy grillu nie może się obejść bez kolorowej sałatki ze świeżych warzyw. Dla wzbogacenia smaku takich sałatek, Epifarm również ma kilka propozycji i nie będzie to tylko oregano lub bazylia, wykorzystywane do dressingów. Proponujemy użycie naszych kompozycji ziół jak wspomniane wcześniej Czubryca zielona, Czubryca biała, Czubryca, czerwona, a także Zatar – przyprawa arabska, Sól słodka, która doskonale podkreśla smak pomidorów, czy Dressing ziołowy do sałat. Mieszanki które z pewnością zainteresują i zainspirują smakoszy to Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, Pomidory suszone z bazylią i czarnuszką oraz Pomidory suszone z bazylią. Te mieszanki mogą zostać użyte zarówno do dressingów, jak i dipów i sosów gorących. Coraz większą popularności cieszy się nieco niesłusznie zapomniane mięso jagnięce i baranie. Do tego rodzaju potraw, polecamy nasze autorskie mieszanki przypraw Marynata do baraniny i Marynata do kotletów jagnięcych. Nie sposób też pominąć ryb, które maja szeroką rzeszę amatorów wśród wielbicieli grillowanych potraw. Do ryb polecamy naszą Przyprawę do ryb, Przyprawę do ryb – Karp, Pstrąg lub dla amatorów prostoty Pieprz cytrynowy. Pamiętamy też o tych, którzy nie mogą z różnych względów używać oryginalnego pieprzu lub soli. Tym wszystkim proponujemy korzystanie z ziołowych zamienników jak Sól ziołowa, Pieprz ziołowy, Przyprawa zamiast pieprzu i soli, mając nadzieję, że te mieszanki z powodzeniem zastąpią oryginalne produkty. Dla urozmaicenia naszego posiłku na świeżym powietrzu, proponujemy zrobić masło smakowe, które wzbogaci smak opiekanego pieczywa, steków lub ryb. Najpopularniejsze jest oczywiście masło czosnkowe, do sporządzenia którego używa się świeżego czosnku lub czosnku granulowanego. Spróbujmy jednak raz odejść od konwencji i do zrobienia takiego masła użyjmy czosnku niedźwiedziego o dużo subtelniejszym smaku lub naszej mieszanki  Cafe de Paris. Masło Cafe de Paris świetnie smakuje z opiekanym pieczywem i jako dodatek do grillowanych ryb i steków. Cafe de Paris, będzie też doskonałym składnikiem dipów, a nawet zwykłego twarożku, który często jemy na śniadanie w towarzystwie rzodkiewki, pomidora i ogórka.

Do tego warto przygotować coś do picia, co nie tylko nie jest nadmiernie słodzonym napojem gazowanym, ale również będzie zdrowe i będzie dobrze gasiło pragnienie w gorące dni. Poza lemoniadą, można zrobić napój na bazie kwiatów hibiskusa, jako zdrową i smaczną alternatywę dla innych popularnych napojów. Robi się go szybko i prosto. Wystarczy zagotować wodę, schłodzić ją do temperatury ok. 80°C, aby zachować wszystkie cenne składniki naparu i zalać nią wsypane do naczynia płatki hibiskusa. Przykryć i zostawić do naparzenia. Po zaparzeniu, usunąć płatki hibiskusa, dosłodzić według uznania miodem, ksylitolem lub cukrem, schłodzić i podawać jak lemoniadę. Do dekoracji i dodatkowego schłodzenia, można do każdej szklanki dodać zamrożone truskawki, wiśnie lub inne owoce. Dla wielu osób niecodzienny smak i wygląd takiego napoju, będzie miłym urozmaiceniem. Dla tych, którym nie przeszkadza ziołowy posmak napoju, można do, lub po takiej kolacji, polecić do picia czystek. Czystek można pić zarówno, jako napój gorący, jak i zimny. Korzystajmy z czystka, bo jest zdrowy i bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Ci, którym przeszkadza jednak ziołowy posmak czystka, a mimo to chcieliby czystka używać, powinni zainteresować się mieszankami z czystka. Epifarm ma kilka takich propozycji, np. Czystek z hibiskusem, Czystek miętowy lub Czystek z liściem morwy. Wszystkie te mieszanki zaparzamy gorącą wodą o temp. ok 80 - 85°C i pijemy na gorąco lub zimno.

            Wiosna i wczesne lato, to również okres, kiedy zwykle dochodzimy do wniosku, że powinniśmy zadbać o swój wygląd i figurę. Zaczynamy wtedy ćwiczyć i przechodzimy na dietę. Musimy jednak pamiętać o tym, że zwiększony wysiłek fizyczny, wymaga od nas szczególnej dbałości o to jak i czym się odżywiamy, wiedząc, że chcemy przy okazji schudnąć. Nie może się to przecież odbywać kosztem naszego zdrowia. Pamiętajmy, że w takich okresach nasz organizm powinien otrzymywać odpowiednią dawkę składników odżywczych i witamin, za to bez zbędnych kalorii. Najlepiej skonsultować się w tej sprawie z dietetykiem, który udzieli nam fachowych porad. Jeśli nie wiesz, do kogo się zwrócić, skontaktuj się z nami, polecimy cię odpowiedniej osobie z fachową wiedzą. Jednak na początek, możesz skorzystać z naszej mieszanki Zielony koktajl witaminowy. Zielony koktajl witaminowy dostarczy ci wielu składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia i utrzymania odpowiedniego poziomu energii.

            Pamiętajmy jednak, że kluczem do dobrego samopoczucia i dbania o swoje zdrowie i wygląd jest właściwie skomponowana codzienna dieta i to, czym i w jaki sposób się odżywiamy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl